Logo
waterzijde

Over De Havenaer kantoren

De NV Zaanlandse Cacaofabriek is omgetoverd tot een hoogwaardig business center. Het fabriekscomplex stamt uit het begin van de negentiende eeuw. Het gebouw staat in Nijkerk en is de wijde omgeving bekend als "de chocolade-fabriek". Lange tijd heeft het gebouw op de nominatie gestaan om gesloopt te worden.

Gelukkig kon dit mooie stukje industriële erfgoed bewaard blijven. In 1994 begon men met de restauratie. Om het gebouw werkbaar te maken, moest er eerst een jaar gestookt worden, want het complex had tien jaar leeg gestaan. Er moest grondig worden schoongemaakt: de pindarotsjes zaten nog herkenbaar in dikke lagen smurrie op de vloer. Eén hal was niet meer te redden en is gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe hal: deze hal is nu bekend als het sfeervolle Engelse plein (een heel bijzonder theater), grenzend aan het binnen terras van Brasserie Kade 10 en uitermate geschikt voor bruiloften, feesten en evenementen.

De rest van de fabriek is zoveel mogelijk in oude staat hersteld en zo zijn veel elementen van de fabriek nog zichtbaar, zoals de plafonds en de leidingen. Maar chocoladeresten vindt de bezoeker er niet meer, alles is nu schoon en licht.

Van het verleden naar het heden

Vandaag de dag biedt het pand van de voormalige chocoladefabriek royale mogelijkheden aan zowel kantoren als winkels.

Vroeger rook men hier de heerlijke geur van verse vruchten, die samen met zoete ingrediënten werden gekookt tot het zo genoemde 'interieur' van de bonbons. Nu heeft deze geur plaats gemaakt voor de geur van verse koffie, gebak, tosti's en andere lekkere hapjes.

Zo specifiek Hollands -of Zaans eigenlijk- als de cacao-industrie was, zo sfeervol is de uitstraling van deze unieke ambiance nu. De gebouwen van de N.V. Zaanlandse Cacaofabriek vh T. Oly & Comp te Nijkerk, opgericht in 1907 zijn gelegen aan het water, waarover in vroeger tijd grondstoffen werden aangevoerd. er is een directe aansluiting met de binnenstad en het stadhuis.

De voorzijde
van De Havenaer
ligt aan het water

Industriële activiteit

Het pand ademt nog steeds de sfeer van industriële activiteit en productiviteit uit. Geen modern pand kan zich qua karakter en inspiratie meten aan wat De Havenaer aan bedrijven biedt die zich willen onderscheiden. Bovendien zijn de voorzieningen buitengewoon, zo is er een parkeerplaats voor minimaal 120 auto's aanwezig, een restaurant met buiten en binnen terras. Alle kantoorruimtes zijn voorzien van NUTS aansluitingen.

Bekijk alle voorzieningen